background

Online Fields
Methode om online systemische opstellingen te doen

Dit is een beschrijving om online 1:1 of groepsopstellingen te doen. Het blijkt te werken voor tafel-, fenomenologische en structuuropstellingen.

Online Fields - hoe werkt het?

Samen met je klant en representatives werk je als facilitator in één document terwijl je communiceert middels Zoom, Teams, Skype of per telefoon. Iedere deelnemer plaatst en verandert zijn symbool op basis van de rol die wordt gerepresenteerd.
We gaan er vanuit dat je weet hoe je een 1:1 of groepsopstelling faciliteert. De Online Fields methode beschrijft de tools en instructies om je eigen systemische vaardigheden in te zetten terwijl je klant en representanten online zijn. Hierbij gebruiken we voor de interactie industriestandaard tools als Powerpoint, Google Slides en Miro. Voor de communicatie adviseren we Zoom, Microsoft Teams, Skype of een telefoonlijn.

image

Wat we hebben geleerd, ons startpunt

  • Systemische waarneming is mogelijk op afstand
  • Representanten nemen waar op afstand
  • Je ziet een netwerk van relatie(s)
  • Zaken die missen zullen zich tonen
  • Basale systemische grammatica als richting en afstand zijn van toepassing
  • Het werkt in 1:1 en groepsopstellingen
  • Toevoegingen aan de grammatica zijn vorm, grootte en kleur
  • Belangrijke veranderingen zijn simpel vast te leggen
  • Het ziet er misschien uitdagend uit, maar het levert energie op
Image

Hoe is het begonnen?

Noemi Viedma en Jeroen Hermkens hebben de methode beschreven. Je kunt het (commercieel) gebruiken onder de Creative Commons licence - Attribution ShareAlike. Zie het als een bouwblok (als een stukje Lego) voor je eigen systemische werk, opstellingen en oefeningen zo langs als je de bron als volgt vermeld: OnlineFields.net - Jeroen Hermkens, Noemi Viedma.

Als je aanvullingen, suggesties of oefeningen te delen hebt dan horen we dat graag!


In deze beschrijven we op het doen van online opstellingen via Zoom en Powerpoint omdat zij op dit moment wijd verspreid zijn. De methode is echter technologie onafhankelijk, de principes zijn wijd toepasbaar.

1. Zet de Online Fields Template op

Facilitator, klant en representanten werken samen in één document. Iedere deelnemer (ver)plaatst en past het symbool aan op basis van zijn/haar systemische waarneming. Download de template en pas deze aan, titel, agenda en oefeningen, aan je eigen behoefte. 

De Online Fields Template

De Online Field Template bestaat uit 13 slides:

  • Titelblad
  • Online Fields - hoe werkt het?
  • Agenda
  • De schermen opzetten
  • Warm up oefening
  • Elementen voor de online opstelling
  • Opstellingsveld

Na het downloaden van de template kun je deze gewoon aanpassen zoals een Powerpoint template. Voeg je eigen titel, agenda en oefeningen toe.


Als je geen Powerpoint hebt, dan kun je de template uploaden in Google Drive en daar bewerken zoals beschreven in stap 2. 

Download de template

Registreer je om je de Template te downloaden, zo kunnen we je op de hoogte houden van updates. De template is beschikbaar in Engels, Nederlands en Spaans.

Na de registratie krijg je een bevestigingsemail met de link voor de download van de Online Field Template.

2. Deel de Template als onderdeel van je uitnodiging

Voor een groepsopstelling dien je de Template online te delen met je deelnemers. Hieronder vind je de stappen om het document met je deelnemers te delen. Hierbij gaan we er vanuit dat je een Google Account hebt.

Bereid de Template voor voor online delen

  1. Upload de Template naar Google Drive
  2. Open de Powerpoint template 
  3. Open de Powerpoint Template met Google Presentaties
  4. Kies Bestand > Opslaan als Google-presentatie
  5. Je kunt nu aanpassingen maken in de Template
  6. Kies [Delen] rechtsboven
  7. Kies [Deelbare link ophalen] rechtsboven
  8. Kies ‘Iedereen met de link mag bewerken’ 
  9. Kies [Link kopiëren] en kopieer het naar je uitnodiging

Je Template is nu klaar om te gebruiken.

Creëer en verzend je uitnodiging

Vermeld in je uitnodiging:

  • Datum en tijd van de sessie
  • Wijze van communiceren, link naar Zoom, Microsoft Teams of telefoonnummer

Afhankelijk van het type sessie:

  • Link naar de gedeelde Template
  • Video hoe de schermen op te zetten
image

3. Opstelling opzetten

Als facilitator heb je net als in een in-persoon opstelling de holding space te creëren voor de opstelling. Omdat de deelnemers comfortabel dienen te worden in de online werkplek raden we aan om met je deelnemers een systemische check in te doen, de werkplek te creëren en hierin te oefenen.

  • 1:1 sessie - deel de Template in de sessie

    1:1 sessie - deel de Template in de sessie

    In een 1:1 sessie kun je de Template in de sessie delen met je cliënt. Na het delen van het document kun je de cliënt controle geven over het de Template en starten met samenwerken. Dit kan zowel in Zoom als Microsoft Teams bereiken. De beschikbare functionaliteit kan afhankelijk zijn van de organisatieinstellingen.

    [video sharing in Zoom
    Work in Progress]
  • Groepsopstelling - creëer de werkplek

    Groepsopstelling - creëer de werkplek

    Voor een effectieve sessie wil je dat je deelnemers zowel elkaar als de Online Fields Template zien. De schermen/windows voor je videogesprek (Zoom/MS Teams) en de gedeelde Template moeten naast elkaar staan.
    Hoogstwaarschijnlijk is het startpunt dat de windows over elkaar heen liggen en het volledige scherm beslaan. Zo kom je tot de aanbevolen set up:

    • Voor Zoom (zelfde concept voor MS Teams):
      1. Zorg dat je deelnemers rechtsboven ‘Gallery view’ in Zoom kiezen zodat ze een grid van alle deelnemers zien.
      2. Zorg dat het Zoom window niet in volledig scherm modus - gebruik hiervoor de knop rechtsboven
      3. Pas de afmetingen van het Zoom window dusdanig aan dat het hoog en smal is door rechtsonder de hoek van het window te verslepen
    • Voor de Online Fields template:
      1. Zorg dat je deelnemers de gedeelde Template openen uit de uitnodiging
      2. Zorg dat ze het Google Doc window aanpassen zodat het naast het Zoom window past
    image
  • Warm Up/Eerste oefening
    image

    Eerste oefening - speel met de elementen

    Om je deelnemers op hun gemak te krijgen met de online Template hebben we een oefening ingevoegd om ze op snelheid te krijgen. Het doel is dat elke deelnemer een element/symbool kopieert, plaatst en aanpast om vertrouwd te raken met de basale handelingen. Hierna kunnen ze tijdens de opstelling focussen op hun systemische waarneming i.p.v. de handelingen.

    • Zorg dat alle deelnemer op dia 3 zijn
    • Zorg dat ze een element selecteren en kopiëren (CTRL-C or CMD-C)
    • Laat ze het element op de volgende dia plakken (CTRL-V or CMD-V)
    • Laat ze het element verplaatsen, vergroten, verkleinen en draaien
    • Door dubbel te klikken kunnen ze hun naam toevoegen
    • Als iedereen dit gedaan heeft ga dan naar de volgende dia en laat ze daar hun element op hun leeftijd ordenen
    • Laat ze hierna op de volgende dia hun geografische locatie weergeven t.o.v. de facilitator (of een andere bekende plek)
    • Laat ze tot slot hun element plaatsen t.o.v. een concept. Vraag ze om een intern bewust te zijn van hun eigen positie.

    Nu ben je klaar om de opstelling te starten.

4. Start, faciliteer en sluit de opstelling af

Nu is het aan jouw systemische vaardigheden. We nemen aan dat je weet hoe je een 1:1 of groepsopstelling faciliteert. De Online Fields methode voorziet in de tools en instructies zodat je je eigen systemische kennis kunt toepassen terwijl je cliënt en representanten online zijn.

Interview & bepaal de elementen

Houd een interview zoals je dat normaal zou doen. Zorg dat je de cliënt ziet. Stem met elkaar de vraag af en bepaal de op te stellen elementen.

Vertraag!

Tijdens het faciliteren zal er heel veel input zijn, zowel verbaal, visueel als energetisch. Vertraag jezelf en instrueer je deelnemers tevens om te vertragen.

1:1 opstelling - elementen plaatsen

Vraag je cliënt om naar de symbolen dia te gaan en een symbool te kiezen voor elk element. Laat de cliënt de elementen kopiëren en plaatsen op de volgende dia, het opstellings veld, op basis van zijn systemische ervaring. Vergeet niet om de cliënt te vragen om te ‘derolen’ voordat het volgende element wordt geplaatst. 

Groepsopstelling - elementen plaatsen

Laat je cliënt per element een representant aanwijzen. Iedere representant kiest een symbool en plaatst deze in de opstelling op basis van zijn systemische waarneming. Let er op dat de representanten vertragen.

Systemische bewegingen

Op basis van de ontwikkelingen in de opstelling verplaatsen de representanten op aangeven van de facilitator hun elementen. Let er op dat andere deelnemers ook systemische waarnemingen kunnen hebben die van belang kunnen zijn.

Bevries belangrijke momenten

Belangrijke momenten in de opstelling kunnen in tijd bevroren worden door de dia te dupliceren. Na de duplicatie van een dia ga je door op de gedupliceerde dia. Zorg er voor dat alle deelnemers op de nieuwe dia staan.

Sluit de opstelling af

Als een facilitator weet je wanneer je de opstelling dient af te sluiten. Sluit af, derole en evalueer met de cliënt. Het is een goede gewoonte om de instellingen van het Google Doc om te zetten naar Alleen-lezen of Besloten.

5. Variaties

Op de beschreven methode zijn heel veel variaties mogelijk. Denk aan tafel top of structurele opstellingen op basis van andere standaard slides. Een andere variant is bijvoorbeeld het opbreken van je deelnemers in kleinere groepen in Zoom (break outs) terwijl ze tegelijkertijd samenwerken in een gezamenlijk of eigen Google Presentatie.

De variaties zijn eindeloos. We zijn benieuwd naar ideeën en ervaringen zodat we ze op deze pagina kunnen delen met een link en bronvermelding. 

6. Veelgestelde vragen

Dit is werk in uitvoering, mocht je vragen hebben, laat het ons weten!

1. Is deze methode uniek?

Nee, terwijl we de beschrijving aan het maken waren kwamen we ook andere beschrijvingen tegen als  https://nurselarslan.de/online-constellation-tutorial/. We hebben deze methode in 2015 ontwikkeld en sindsdien gebruikt. De Corona crisis zorgde ervoor dat we de methode opnieuw bekeken hebben om te zien of het ook zou werken voor een groepsopstelling. Nadat dit het geval bleek te zijn is deze beschrijving gemaakt.
We hopen dat je het inzet in je dagelijkse praktijk en verbeteringen en ervaringen met ons wilt delen zodat we gezamelijk Systemisch werken voortbrengen.

2. Kan ik de methode gebruiken in mijn eigen (commerciële) werk?

Ja, zolang je aan bronvermelding doet. De methode wordt aangeboden onder de Creative Commons licence - Attribution ShareAlike. Zie het als een bouwblok (als een stukje Lego) voor je eigen systemische werk, opstellingen en oefeningen zo langs als je de bron als volgt vermeld: OnlineFields.net - Jeroen Hermkens, Noemi Viedma. Als je aanvullingen, suggesties of oefeningen te delen hebt dan horen we dat graag!

3. Hoe is deze methode ontstaan??

Noemi Viedma en Jeroen Hermkens namen in 2015 samen deel aan de internationale training ‘System Dynamic in Organisations’ van het Hellinger Institute in Middelbert. Tijdens een diner vroeg Noemi zich af of opstellingen ook online zouden kunnen worden uitgevoerd. Jeroen, getraind als interactie ontwerper, zag direct een combinatie van Google Docs en Skype voor zich om een opstelling te managen. Ze deden indertijd diverse tests en kwamen tot de conclusie dat het werkt. Noemi heeft het sindsdien in haar dagelijkse praktijk gebruikt. Jeroen was bezig met andere zaken totdat een intervisiegroep was gecanceld door Covid-19 en vroeg zich af of het ook voor een groepsopstelling zou werken.

4. Wie zijn we?

Noemi Viedma is een ervaren systemische expert, moeder van twee kinderen, die leeft en werkt in Barcelona. Meer over haar kan gevonden worden via www.isc-bcn.com of haar Linkedin profiel. Jeroen Hermkens is een projectleider bij gemeenten, opsteller en fotograaf die woont in Baarn. Zakelijk kan hij gevonden worden via Het is Simpel.
Noemi en Jeroen zijn beide lid van de Cobras, een internationaal netwerk van systemische facilitatoren.

Contact

Je kunt ons bereiken via post@onlinefields.net.